Η παγκόσμια Ναυτιλία σήμερα

ADRIATIC TANKERS
Απρίλιος 29, 2014
Show all

ADRIATIC TANKERS P. ZISSIMATOS

Ένα άρθρο του Παναγή Ζησσιμάτου

 

Η παγκόσμια ναυτιλία ευρίσκεται σήμερα σε μία αφενός αρκετά κρίσιμη κατάσταση, αφετέρου σε σημείο που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον αυτής. Είναι γεγονός ότι η ύφεση έχει συνεχιστεί και το τρέχον έτος και αυτό έχει επηρεάσει την αγορά επί τα χείρω.

Αυτό το γεγονός βέβαια είναι απότοκο της παγκόσμιας οικονομίας και των ρυθμών ανάπτυξης των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη. Για παράδειγμα η αγορά των Dry bulk Carriers, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη όπως για παράδειγμα της Κίνας η οποία λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει περιέλθει, ευρίσκεται σε μία φάση συνεχούς επιβράδυνσης στην οποία οδεύει επίσης και το τρέχον έτος. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα και στην αγορά των Dry Bulk carriers στην οποία το τοπίο θα παραμείνει το ελάχιστο ομιχλώδες αν όχι αρνητικό.

Follow my blog with BloglovinΣτον τομέα των tankers και ειδικότερα των crude και των chemical, πάλι τον κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες καταναλώτριες των συγκεκριμένων προϊόντων. Με την σημερινή συρρίκνωση της παγκοσμίας οικονομίας είναι προφανές ότι θα θα συνεχίσουν να υπόκεινται μεγάλες πιέσεις και οι ανωτέρω ναυτιλιακοί τομείς.

Τέλος όσον αφορά τα LNG θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τη συγκεκριμένη αγορά. Είναι γεγονός όμως ότι η ζήτηση των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι πεπερασμένη ενώ των αναπτυσσόμενων ευρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο καθώς τα δίκτυα των χωρών αυτών είτε είναι σε άσχημη κατάσταση είτε δεν υφίστανται ακόμη.

Δεδομένων των ανωτέρω θα πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με την παγκόσμια ναυτιλία σε κρίσιμο σταυροδρόμι ευρίσκεται και η ελληνική. Για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δυσμενείς παγκόσμιες συνθήκες και προκλήσεις, θα πρέπει να γυρίσει πίσω στις βασικές αξίες που οδήγησαν την ελληνική ναυτιλία τα προηγούμενες δεκαετίες να γιγαντωθεί και να ευρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις κορυφαίες παγκοσμίως.

Πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που είναι η τεχνογνωσία και η υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων ναυτικών αλλά και να ξαναδημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε οι νέοι Έλληνες να επιστρέψουν στη ναυτιλία, εκεί που είναι ο φυσικός τους χώρος και να αναζητήσουν την προσωπική τους ευμάρεια και ανάπτυξη, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η Ελλάδα ταλανίζεται από τις οικονομικές δυσκολίες, μέσα από την ανάπτυξη της ίδιας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας που έχει όλα τα εχέγγυα να βγει αλώβητη από την κρίση που μαστίζει την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία διότι είναι το προνομιακό πεδίο της Ελλάδας και θα πρέπει και μπορεί να το εκμεταλλευτεί.